İletişim Hakkımızda Site Kuralları


Ana Menü
Ana Sayfa
Başkanımız
Kaymakamımız
Derinkuyu Tarihi
Yetiştirdiklerimiz
Ekonomisi
Coğrafyası
Ulaşım, Konaklama
Okullarımız
Kültürü
Derinkuyu Nüfusu
Turistik Yerler

Köylerimiz
Çakıllı
Doğala
Güneyce
Kuyulutatlar
Özlüce
Tilköy
Kasabalarımız
Suvermez
Yazıhüyük










Nevşehir Haberleri

11.11.2011 - Nevşehir Haberleri
Peri bacasına çelik tel örgü
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da, geçen yıl çöken peri bacasına halatla tırmanan profesyonel dağcılar, onarım sırasında kaya kopmasına karşı peri bacasını çelik tel örgü ile sarark adeta çelik yelek giydirdi.
 
Kapadokya Milli Parkı içinde yer alan, Nevşehir'in merkeze bağlı Göreme beldesi Aydınlı Mahallesi Çakmaklı Sokak'ta, doğal etkenler nedeniyle geçen yıl Aralık ayında büyük bir bölümü çöken 25 metre yükseklikteki peri bacasının onarımına başlandı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlatılan restorasyon projesi çerçevesinde onarılacak peri bacasına, Kuzey Endüstriyel Dağcılık Şirketi'nden profesyonel dağcılar halatlarla tırmandı ve kopma tehlikesi olan kayaları ıslah etti.
 
Aynı zamanda Arama Kurtarma Derneği (AKUT) üyesi olan İlkay Güven, Hasan Arman, Özcan Bal ve Fatih Tonbaş'tan oluşan profesyonel dağcılar, çöken peri bacasının çevresini çelik tel örgü ile sardı. Onarım ekibine ve çevreye zarar verebilecek kaya kopmalarına karşı 10 günlük bir çalışma ile peri bacasına adeta çelik yelek giydiren dağcılar, yerinden oynayan küçük büyük tüm kaya parçalarını sabitledi.
 
-"Kapadokya'da tehlike arz eden çok sayıda peri bacası var"

İlkay Güven, peri bacasının etrafını 12 milimetrelik çelik tel örgü ve halatlarla sardıklarını belirterek, onarım sırasında oluşabilecek tehlikelere karşı önlem aldıklarını söyledi.
 
Halatlarla tırmandıkları peri bacasının etrafını çelik tellerle örerken, kayalara zarar vermemek için de gereken özeni gösterdiklerini vurgulayan Güven, yerinden oynamış kayaları bağlantı klemensleri ile birbirine tutturduklarını anlatı.
 
Peri bacasının etrafına sadıkları çelik örgünün, 3 ton ağırlığındaki bir kayayı bile tutacak sağlamlıkta olduğuna dikkat çeken Güven, artık restorasyon ekibinin peri bacasında güvenli bir şekilde çalışabileceğini, sadece onarım ekibi için değil, aynı zamanda çevre için de güvenli bir hale getirdiklerini dile getirdi.
 




Peri bacasına çelik tel örgü



 

Sitemizin tüm hakları saklıdır. İçeriğinde bulunan herşey bilgilendirme amaçlıdır ve resmi olarak kullanılamaz


Free Web Hosting