İletişim Hakkımızda Site Kuralları


Ana Menü
Ana Sayfa
Başkanımız
Kaymakamımız
Derinkuyu Tarihi
Yetiştirdiklerimiz
Ekonomisi
Coğrafyası
Ulaşım, Konaklama
Okullarımız
Kültürü
Derinkuyu Nüfusu
Turistik Yerler

Köylerimiz
Çakıllı
Doğala
Güneyce
Kuyulutatlar
Özlüce
Tilköy
Kasabalarımız
Suvermez
Yazıhüyük










Yazıhüyük kasabası


Kasaba adının Osmanlı yönetiminde(1530) Yazır olduğunu düşünüyoruz.Bu dönemde Melegübü olan Nahiyenin karye ve mezra olarak 17 yerleşim birimi bulunmaktadır.Derinkuyu ilçe sınırları içinde üç yığma höyük vardır. Bunlar Til köyündeki Manayı, İlçenin doğusunda eski bir yerleşim yeri olan Kırağcaşar mevkiinde ve Yazıhöyük içindeki höyüklerdir.Yazıhöyük'de bulunan höyük kasabaya adını vermiştir.Yer adları ve isim tamamlaması nedeniyle kasaba Yazıhöyük adını almıştır. Nevşehir ili Derinkuyu İlçesine bağlı kasaba;1995 yılında Belediyelik oldu.Kasaba Niğde, Misli ve/veya Derinkuyu ovalarının bir uzantısı olarak Melendiz, Söğdele, Ketir ve Kayırlı dağları arasında, Derinkuyu'nun batısında yer almaktadır.lhlara ve Derinkuyu'nun turistik yol güzergahı sebebiyle işlek bir yol üzerindedir.
Yazıhüyük kasabası Menü
Yazıhüyük kasabası tarihi
Yazıhüyük uydu görüntüsü
Yazıhüyük resimleri
KASABANIN NÜFUSU
2000 Yılına göre 700 hane olan kasabanın 1997 yılında nüfusu 2.733, 2000 yılında 3.635 olarak % 33,0 artış kaydetmiştir.2005 Yılı itibari ile hane sayısı 800 nüfusu 4.000'dür.Geçmiş tarih içinde ise 1697'de Yazıhöyük karyesi hane sayısı 30.nüfusu ise 160'dır.1894 yılında Suvermez, Tatlar gibi Yazıhöyük de Misli nahiyesine bağlı bir karyedir.Niğde Salnamesi'ne göre 1920'li yıllarda yine Misli nahiyesine bağlı olduğu görülen Yazıhöyük'ün nüfusu 465'dir.Aynı kaynakta verilen bir çizelgeye göre Yazıhöyük Nevşehir'e 7 saat 30 dakika mesafededir;düz ovada kurulu, kuyu suyu kullanıldığı, içilecek sularının temiz olmadığı, köyde hamam, okul, umumi ve hususi abdeshane bulunmadığı belirtilmektedir.

 BELEDİYE BAŞKANLARI
Yazıhöyük 1995 yılında kasaba olmuştur. 1995-1999 yıllarında Osman Çavdar; 1999 yılından itibaren de Cengiz Çavdar Belediye Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

KASABANIN TARİHİ
Kasabanın tarihi bilinmiyor.Yrd.Doç.Dr. Faruk Yılmaz'ın kitabında ( ) Bizans ve Asur ticaret kolonilerine ait bilgilerden bahsedilmektedir: "Burada yüzeyde bol miktarda opsityen ve seramik parçaları bulunmaktadır.Yazıhöyük köyü Niğde İli ile sınır köyüdür. Hüyükün çapı 100 m. yüksekliği 29 m. civarındadır. Üzerinde kime ait olduğu belli olmayan eski bir mezar bulunmaktadır.Yüzeydeki buluntulardan Asur Ticaret kolonileri ve Bizans devirlerine ait oldukları tespit edilmiştir."Yazar, Avni Ali Candar'a göre höyük harabe bir höyüktür.(
 
 



Sitemizin tüm hakları saklıdır. İçeriğinde bulunan herşey bilgilendirme amaçlıdır ve resmi olarak kullanılamaz


Free Web Hosting