İletişim Hakkımızda Site Kuralları


Ana Menü
Ana Sayfa
Başkanımız
Kaymakamımız
Derinkuyu Tarihi
Yetiştirdiklerimiz
Ekonomisi
Coğrafyası
Ulaşım, Konaklama
Okullarımız
Kültürü
Derinkuyu Nüfusu
Turistik Yerler

Köylerimiz
Çakıllı
Doğala
Güneyce
Kuyulutatlar
Özlüce
Tilköy
Kasabalarımız
Suvermez
Yazıhüyük










Nevşehir Haberleri

01.09.2011 - Nevşehir Haberleri
5 Milyon mozaikten Atatürk anıtı
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 73.yıl dönümünde, Nevşehir'in Avanos ilçesinde 5 milyon mozaik taştan oluşturulan dev Atatürk Anıtı'nın açılışı yapıldı.
 
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 73. yıl dönümünde, Nevşehir'in Avanos ilçesinde 5 milyon mozaik taştan oluşturulan dev Atatürk Anıtı'nın açılışı yapıldı.
 
Avanos Belediye Başkanı Mustafa Körükcü, belediye ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Avanos Şubesi işbirliğiyle yapılan ve ilçenin en yüksek tepelerinden biri olan Bayram Tepesi'ne yerleştirilen Atatürk'ün Kocatepe'deki fotoğrafının mozaiğe aktarıldığı anıtın açılışında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü minnetle andıklarını söyledi.
 
Bayram Tepesi'nin Avanos'un en yüksek tepelerinden biri olduğunu anlatan Körükcü, anıtta yer alan Kurtuluş Savaşı'nda Kocatepe'deki fotoğrafının böylesine yüksek bir tepeye yakışacağını belirtti.
 
ADD Avanos Şube Başkanı Hatice Tümtürk de, dernek olarak birçok faaliyete imza attıklarını fakat hayata geçirdikleri bu projenin kendileri açısından en önemli proje olduğunu söyledi. Gelecek nesillere böyle bir eser bırakmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Tümtürk, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
Anıtı evlerini atölyeye çevirerek oluşturan öğretmenler Mehmet Çoban ve Kenan Bacaksız, 36 metrekarelik mozaik anıtını 5,5 aylık çalışma sonunda tamamladı.
 
Çoban, yapıtığı açıklamada, böyle bir çalışma yapılacağını duyduktan sonra kendilerinin de başvuru yaptığını söyledi. Çoban, "Yerel basında çıkan haberler üzerine biz de başvuruda bulunduk. Bayram Tepesine dev bir Atatürk mozaiği yapma fikriyle gittik. Çalışmalarımıza Nisan ayında başladık. Nisan ayından itibaren aralıksız yürüttüğümüz çalışmalar sonunda yaklaşık 36 metrekarelik bir kaide üzerine oturttuğumuz Kurtuluş konulu Atatürk Anıtı'nı kaidemizin üzerine yerleştirdik" dedi.
 
5 milyon taş

Çapı bir santimetreden küçük mozaik taşlarını ilk aşamada tek tek yaptıkları çizimlere göre dizdiklerini ifade eden Çoban, şunları kaydetti:
 
"İlk aşamada çizimleri tamamladık ve figürlerin rengini belirledik. Renkler belirlendikten sonra uygun renkteki taşları temin etmeye başladık. Yaklaşık olarak taşları yerleştirme işlemi 150 gün sürdü. 2 hafta süren monte işlemiyle de mozaiğimizi bitirmiş olduk. Bir santimetreden küçük yaklaşık 5 milyon taşla çalıştık. Anıtı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında açmayı düşünüyorduk ama Van'da meydana gelen deprem üzerine bayram kutlamalarının iptal edilmesi sonucu açılışı 10 Kasım'a erteledik. Türkiye'de eşi olmayan bir çalışmayı yapan sanatçılar olarak çok mutluyuz. Unutulmaması gereken değerleri gençlerimize ve geleceğimize aktarmak bize mutluluk veriyor."
 


Avanos Mozaik Atatürk anıtı


Mozaik Atatürk Anıtı



Nevşehir Haber


Sitemizin tüm hakları saklıdır. İçeriğinde bulunan herşey bilgilendirme amaçlıdır ve resmi olarak kullanılamaz


Free Web Hosting